zondag 31 juli 2011

Look at the shiny-shiny!

Van huis uit ben ik niet erg sterk als het aankomt op het balanceren van het huishoudboekje. Schijnt vaker voor te komen met lieden met een creatief beroep. Iets met linker en rechterhersenhelften of zo... Dat moet je niet willen verlangen van creatievelingen. Maar creatief boekhouden dan? Tja...

Geld! Je lijkt er soms nooit genoeg van te hebben. Voor je het weet is het op.
"You're a slave to the money, then you die.", zongen The Verve met hun hit 'Bittersweet Symphony'. Het succes had alleen een bittere nasmaak. Het nummer bevatte namelijk een sample van de orkestversie van 'The Last Time' van The Rolling Stones. Dit was aanvankelijk met goedkeuring van de Stones zelf, maar toen het nummer uitkwam vond Allen Klein (die de rechten van 'The Last Time' bezit) dat de sample er te dik bovenop lag, en klaagde The Verve aan. De rechten werden toegewezen aan zijn ABKCO Music, die een aantal licenties van The Rolling Stones beheert. Het resultaat was dat The Verve al het geld dat het verdiend had aan de keren dat het nummer werd gedraaid moest terugbetalen. Bron.  Bittersweet indeed...

Terugbetalen... Dat is geen probleem, mits je het heb. Maar dat wordt tegenwoordig voor een hoop lieden steeds lastiger. Kranten koppen dagelijks met landen als Griekenland, Spanje, Italië, Ierland, Portugal die moeite hebben met terugbetalen. Met name de rente. Met klap op de vuurpijl nu The United States of America die last heeft van een schuld van een slordige $ 14.000 MILJARD!

Je kan zeggen wat je wilt over mijn huishoudboekje, maar zelfs ik maak het niet zo gortig. $14.000 miljard?! Da's 14 biljoen dollar! Are you shittin' me? Om een beetje een idee te geven van de hoeveelheid geld waar we het over hebben; hier een grafische voorstelling. Het gevolg van dit soort Dagobert-Duck-Bedragen is dat geld zijn waarde verliest. Ik heb het dan niet over deflatie, maar een begrip als geld op zich. Of je nou 1000 of 3000 miljard schuld hebt; betekent het uberhaupt nog iets?
John Maynard Keyes zei ooit: "If I owe you a pound, I have a problem; but if I owe you a million, the problem is yours."

Yours... Bedoelt hij daar de geldverstrekker mee of Jan-Met-De-Pet? In my humble opinion zitten we zo diep gevangen in deze economische moloch door wederzijdse afhankelijkheid dat ALS dit kaartenhuis in elkaar zakt het iedereen in zijn val mee zal nemen.

But don't take my word for it! Let wel; ik ben een crea-thea (of theo). Ik maak van niets iets. Ik creëer! Wat blijkt? Dat doen banken ook! Geld verschijnt vanuit niets! HUUB-HUUB-HUUB... Barbatruuk! Te lezen in: Wat is het probleem van het huidige monetaire systeem? Er is meer schuld (door rente) dan daadwerkelijk geld? Hier haak ik af... Ik snap er geen drol van. Maar één ding is zeker; the sheit is hitting the fan! We're not consuming our way out of this one... cause this planet is also maxed out!

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...