donderdag 24 maart 2011

Fietsen voor groene stroom!


De zomer komt eraan! En de pondjes van de gemiddelde Nederlander blijven er ook maar aankomen. Nu is het lente. Tijd voor schoon en fris! Deze zomer gaat dat wasbordje er echt komen en dat kan nu ook duurzaam! Op Nudge las ik laatst dit bericht... 

De Fitness Factory in Laren heeft een passende manier om duurzaam energie op te wekken: de lampen in de spinningzaal branden op door een spinningfiets opgewekte stroom.
Met behulp van een soort dynamo wordt elektriciteit opgewekt, die eerst wordt opgeslagen in een accu en vervolgens wordt geleverd aan het netwerk van Nuon. Wanneer er niet fanatiek genoeg wordt getrapt gaat in het spinningzaaltje langzaam het licht uit.
Het is de bedoeling, om in de toekomst alle spinningfietsen elektriciteit te laten opwekken. Dan draait het hele sportcentrum op zelf opgewekte energie. “Scheelt ons al gauw tweeduizend euro per maand”, aldus sportschooleigenaar Steven Ter Haar." 

Mijn hoofd slaat op hol!

Energie is 'hot'. Duurzaam opgewekte energie helemaal, maar vooral voor mensen met visie. De hoeveelheid mensen die moeten worden geevacueerd als er een windmolen omlazert is nihil. Voor zonnepanelen die van daken schuiven is dat nog minder en voor ongelukken met aardewarmte-opwekkers heb je hooguit een dweil nodig. Duurzame energie is de toekomst en helemaal met de onzekere tijden in het Midden-Oosten in het verschiet. Act now!

Terug naar de fitness-zaal. Nee, nog verder terug! Naar de mensen in die fitness-zaal. Wat doen die mensen daar? Ik neem aan, maar nu vul ik in, dat het gros te zwaar is en/of te weinig beweegt. Te zwaar wordt je, normaal gesproken, als je meer energie inneemt dan dat je nodig hebt. Of andersom. Je beweegt minder in verhouding tot wat je tot je neemt. Ofwel; de energie ratio in/uit is niet in balans. Deze mensen betalen geld om naar een plek te gaan, waar fietsen staan, die op hun plek blijven staan, om dit exces aan energie weer te verbranden. De fitness-baas zet die overtollige energie weer om in warmte (zweet) en elektriciteit.

We gaan nog iets verder terug. Wat eten deze mensen? Komt dit eten van biologische en lokale oorsprong of van grote olie-doordrenkte monoculturen? Ik begreep dat er in deze mono-culturen er voor elke calorie die geoogst wordt, er 10 calorieën in gestopt moeten worden. Hier loopt al iets scheef...

Vervolgens neemt men hiervan teveel in om het daarna, met veel pijn, geld en moeite, op een fiets in een gesloten ruimte, om te zetten naar duurzame energie?!? De fitness-baas (alias Repelsteeltje) lacht hard! Dit is dubbel cashen! En ze een duur abonnement verkopen en ze laten zwoegen om de energie-rekening drastisch te verlagen.

Maar het is eigen om te janken...
Is deze opgewekte energie duurzaam? Eigenlijk niet. Overtollige-welvaarts-energie is eigenlijk een beter woord. Of symptoom-energie. Want als deze 'spinners', uitzonderingen daar gelaten, hun eetpatroon onder de loep nemen en van nature wat meer bewegen, is dat abonnement helemaal niet nodig. Is die fitness-zaal niet nodig en is de energie om dat gebouw te verwarmen en te verlichten al helemaal niet nodig.

Tot die tijd is het goed (of goud) spinnen van andermans garen...


4 opmerkingen:

  1. Laren zei je? Jij weet het SUV-rijdend volk weer gelijk de moed te ontnemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klein rekensommetje: Als een ondernemer € 2000 per maand betaalt krijgt hij daarvoor zo'n 160000 kWh. Dat is het jaarverbruik van 40 gemiddelde huishoudens – of het jaarverbruik van 100 energiebewuste huishouden.

    De gemiddelde SUV-rijdende Larenaar kan er op een spinningfiets naar schatting zo'n 100, hooguit 150 Watt uitpersen. Laten we hem of haar het voordeel van de twijfel geven en dit op 150 Watt zetten. Als ik dan nog een verdere gok doe en stel dat er in de spinningzaal twintig fietsen staan dan kunnen we gemakkelijk uitrekenen hoeveel uur per jaar die fietsen op vol vermogen bereden moeten worden om dit statement waar te maken.

    160000 / (0,150 * 20) = 533333 uur

    Alle twintig fietsen moeten dus ruim 53000 uur per jaar op vol vermogen bereden worden om aan die 160000 kWh per jaar te komen.

    Dat wordt een probleem als je weet dat er in een jaar slechts 8760 uur zit....

    Anders berekend zijn er 122 spinningfietsen nodig (die 24/7 voluit bereden worden) om dit jaarverbruik te kunnen dekken. Als je dat terugbrengt naar een meer realistische acht uur per dag heb je het dus over 366 spinningfietsen. En dan heb ik nog de aanname gedaan dat de Larenaars er 150 Watt uit kunnen persen én dat alle aanwezige fietsen ononderbroken op vol vermogen bereden worden, wat erg optimistisch is.

    Hoewel dit dus een leuk verhaal is lijkt me er niet veel van waar. Het is meer een leuke gimmick dan dat het echt nuttig is.

    Als men sporten met het besparen van energie wil combineren zou men er naar mijn mening beter aan doen de auto te verkopen en de fiets te pakken. Dat heeft nog veel meer voordelen ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. door een klein stuur stroompje kun je iets groters in werkingstellen dus die 150w kan vele malen groter uitpaken dat je denkt.

      Verwijderen
  3. Midas Dekkers schrijft in één van zijn boeken al dat als mensen al die energie die ze gebruiken in de sportzaal in hun dagelijks leven zouden gebruiken, dit veel bezuinigingen oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...