woensdag 2 maart 2011

Hoge School Greenwashing (2)Mijn eerste blogje over de groenwas-praktijken van drinkwater in een flesje (zie: Hoge School Greenwashing) heeft nogal wat stof doen opwaaien. Heel veel positieve reacties! Nou ja, heel veel... Veel voor mij, in ieder geval. Ik ben in de blog-wereld een vlieg, een no-body, helemaal als je in het Nederlands schrijft. Hoewel schrijft... Ben niet eens een 'echte' schrijver! Ik doe maar een dotje. Maar blijf blijkbaar niet geheel onopgemerkt, want de oprichter van dat Aarde-water ZELF heeft me gevonden en me gemaild! 

Hij (Patrick) complimenteerde me met mijn verhaal over verpakt water. Dank daarvoor! Vreemd genoeg mailde hij me dit: "Wij zijn ook tegen verpakt water en dringen dit zeker niet op..." Het spijt me, maar dit filmpje gaf mij toch echt een andere indruk...

Hij liet me weten ze ook bidons en watercoolers aangesloten op kraanwater verkopen. That's more like it, Patrick!!
Daarnaast liet hij me weten dat ze in de afgelopen drie jaar een kleine 3 ton hebben gedoneerd en veel mensen aan schoon drinkwater hebben geholpen (start de applaus-jingle in!). Of ik dat nog even wilde vermelden. Nou Patrick, hierbij!

Daar zit (en zat) hem ook niet het probleem. Het probleem zat hem in het product. Met de beste wil van de wereld kun je 'water-in-een-flesje' (of in gelamineerd karton met plastic schenktuit) niet verkopen als goed voor de wereld. Sterker nog; de milieuschade die je met deze actie aanricht is enorm...

Mijn oplossing was en is dan ook: "Drink gewoon kraanwater en stort die 1,99 euro die je hiermee bespaart naar degene die het echt nodig hebben. Dat scheelt enorm in afval en een hoop onnodige verspilling van energie en grondstoffen."

De reactie van Patrick was hierop: "Weet niet hoeveel water je hebt gedronken, maar ik zie graag je donatie aan waterprojecten tegemoet. Dit in het kader van zeggen wat je doet, doen wat je zegt en bewijs het."

Damn! Daar raakt hij een gevoelige snaar. Bewijs...
Maar wat te doen? Je moet weten dat ik een enorme 'sucker' ben voor goeie doelen. Direct en indirect steun ik nogal wat doelen. Ik moet zelfs een beetje oppassen met die jongens en meisjes die in de stad staan met hun inschrijfformulieren. Als ik niet oppas, wordt ik zelf een goed doel... Help Ray de winter door!

Maar okee! Ik maak, dat geld wat ik kan missen, rechtstreeks over naar een goed doel. Maar naar wie? En hoeveel? Wie is te vertrouwen met mijn zuurverdiende centjes? En wie garandeert mij dat het dan ook goed terecht komt?

Eens rekenen... De jongens en meisjes van AardeWater doneren 100% van hun winst aan goede doelen. Ik maak amper winst... Ik draai net quitte. Maar fuck it! Dan maar in het rood. Okee, hoeveel winst maak je op 2 euro per flesje?

Wat gaat eraf? Productiekosten. Zo'n gelamineerd kartonnetje komt niet zomaar uit de lucht vallen. Moet ontworpen worden en ik WEET dat deze jongens, als je het goed doet, niet goedkoop zijn... ;-). Dopjes moeten worden gemaakt, karton bedrukt, gevouwen en gelijmd. Water erin, maar ja, dat is gratis... Vervoerskosten. Reclame kosten. Salaris-kosten personeel. Een x-aantal (lease)auto's. Belastingen. Huur van het pand. Gas, water en licht van dat pand. kantoorbenodigdheden. Broodjes voor de lunch. Zakelijke etentjes. Ruimte kopen bij supermarkten, enzovoort... Ja, mensen, een product in de markt zetten is niet goedkoop!

Ik schat, als je het een beetje netjes doet (dus geen lage-loon-landen werk), dat je uiteindelijk 0,10 cent winst per verpakking maakt. Laat het een 0,20 cent zijn... Dus ALS ik 60 euro wil doneren via AardeWater, dan blijft daar voor die mensen in nood uiteindelijk maar 6 euro voor over... Da's water naar de zee dragen... Misschien lacht Peter nu hard en blijkt zijn netto winstmarge 1 euro per product, dan nog! We hebben dat verpakte water helemaal niet nodig.

Uitgaande dat Patrick ons geen poot uitrukt, gaan we uit van 0,20 ct winst. Omgerekend naar 60 euro winst, zou ik daar 300 flesje AardeWater moeten aanschaffen! Dat houdt in dat als Patrick een kleine 300.000 euro heeft gedoneerd er (x5) 1,5 miljoen verpakte watertjes zijn verkocht en uiteindelijk (als ze al niet in de natuur belanden) verbrand worden in vuilverbrandingsovens. Daar worden de Aarde en ik helemaal niet blij van.

Dus dan maar rechtstreeks! Aan wie? Ik heb wat rondgebeld en gemaild en mijn keuze is gevallen op: Join The Pipe! Ik ben ambassadeur geworden van kraanwater.
Patrick wil bewijs? Hiero!


Volgens JTP breng ik met deze kraanwater-drager water naar Dasmina in Bangladesh

Maar eigenlijk is de zin "
Dit in het kader van zeggen wat je doet, doen wat je zegt en bewijs het." je reinste kolder. Ik doe al wat ik zeg. Ik drink geen verpakt water. Period! Nogmaals het zit hem in het product. Een euro schenken aan Warchild bij elke verkochte Kalashnikov, is net zo onzinnig... 

Maar er is ook beter nieuws! De naam van dit bedrijf is al wat aangepast! Ze heten nu AardeWater-Koffie! Kijk, now we're talking! Koffie! Da's al beter. Dit komt niet uit de kraan of uit de lucht vallen. Dit product moet worden verbouwd, door boeren, die door dit bedrijf natuurlijk vet betaald worden. Want deze boeren hebben respect voor de grond en vervuilen deze niet met pesticiden and what not. Fair-trade met SKAL! Daarnaast is gebruikte koffie prima te composteren. Alleen het vervoer en (weer) de verpakking kunnen nog wel een update gebruiken.

Maar elke stap is er een...

PS: ik heb nog 30 euro 'over'... Tips zijn welkom!


4 opmerkingen:

 1. Een euro schenken aan Warchild bij elke verkochte Kalashnikov, is net zo onzinnig...

  lol

  Je zou zeggen dat water verkopen aan een Nederlander iets is als zand verkopen aan een Egyptenaar, maar met de juiste marketing krijg je bijna alles voor elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, dat is mooi gezegd: "water verkopen aan een Nederlander is iets als zand verkopen aan een Egyptenaar, maar met de juiste marketing krijg je alles voor elkaar,"

  Ik koop af en toe flessenwater: Spa-water, daar hou ik van. Op normale dagen drink ik kraantjeswater maar gefilterd door een Britakan. Hier in België smaakt het kraantjeswater nogal vies. I know, dat is nogal verwend als je beseft dat er mensen zijn zonder water.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof! Bedankt voor de tip van die site.
  Ik vind het soortgelijk initiatief 'Helder Water' top, maar dit is nog beter geloof ik!
  Mooie posts en mooi om je redeneringen te volgen.
  Is Earth water een iniatief van een Nederlander? Het is toch dit: http://www.earthgroup.org/about-us/.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...