donderdag 2 juni 2011

Komkommer en kwel


Zo is er weinig aan de hand en zo staat heel Europa op zijn kop. De EHEC kwam, zag en besmette binnen no-time duizenden mensen met zelfs, voor een aantal, dodelijke afloop. Het grootste probleem nu is het achterhalen van de bron. Waar komt dit eten vandaan? Hmmm... 

Als moestuin-eigenaar en
Milieuridder ben ik enorm voorstander van lokaal voedsel. Vooral ook omdat het slim is te gaan nadenken over het oeverloos verschepen van voedsel over de hele wereld. Dat kan alleen als olie goedkoop en uitbundig voorradig blijft. Die tijden liggen achter ons. Daarnaast doet het wereldwijd verbruik van 85 miljoen vaten olie PER DAG ons klimaat weinig goeds.

Of zijn, om er snel een paar te noemen, de enorme droogtes in China
en onze 'droogste en zonnigste lente in de afgelopen honderd jaar' toevalligheden? Zelfs oud-weerman John Bernard maakt zich zorgen....

Voor de mensen die denken dat we dit 'mooie' weer alleen te danken hebben aan de enorme extra uitstoot van CO-2, heb ik ontluisterend nieuws. Het komt deels door de toenemende schonere lucht van afgelopen jaren!
WHAT?! Yep, van de regen in de drup!

En zo zijn we weert terug bij voedsel. Onze primaire (of, als je wilt, secundaire) levensbehoefte. De combinatie 'extreme-weer-gevalletjes' en wereldwijde handel in voedsel plus de fluctuerende olieprijzen, maken van de voedselvoorziening een zeer explosieve cocktail.

Wat heeft dit alles met komkommers te maken? Alles en niets. Niets omdat de
EHEC-bacterie op dit moment niet gekoppeld wordt aan komkommers en alles omdat we niet meer weten waar ons eten vandaan komt en het er zelfs naar uitziet of het uberhaupt blijft komen.

Voor wat betreft het transport zal deze tak van sport alle zeilen (soms letterlijk) moeten bijzetten.
Fasten your seatbelts, ladies and gentleman. We might experience some turbulance. Voor wat betreft extremere weersomstandigheden is het ingewikkelder... De akker-managers (maar ook de noeste moestuinders) hebben een lange termijn-planning. Nu zaaien en, als het goed is, kan het over een paar maanden later worden geoogst. Natuurlijk kan 'het weer' af en toe niet meezitten, maar deze managers ervaren het tegenwoordig meer er meer als opereren op de beurs. 'Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst', zeg maar. Dat was altijd al zo, maar het wordt nu wel erg dolletjes!

Voedsel van dichtbij heeft een aantal voordelen. Op de eerste plaats weet je weer waar 'het' vandaan komt (handig als je kotsend moet toezien hoe dubieuze stukjes groenten je
WC-pot vervuilen... ). Daarnaast ben je niet afhankelijk van fluctuerende olie (brandstof) prijzen. Als het moet, haal je het op de fiets...



Voor wat betreft de extreem-weer-gevalletjes; geen idee. Te groots. Te onvoorspelbaar. Het enige wat ik kan bedenken is: eerlijk delen. Het klinkt truttig en kinderachtig, ik weet het. Maar we zijn er met z'n allen voor mekaar, voor mekaar, voor mekaar, om elkaar te helpen, nietwaar? 
Think global, act local. Vooral in komkommertijd als vandaag...

Ik heb het vijf voor twaalf op dit moment.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...