donderdag 8 september 2011

De techniek zal ons redden!

Ik kan het woord zelf bijna niet meer horen. Ik zit dan ook diep in deze materie... Duurzaam. Maar wat houdt duurzaam nou precies in? Iets dat lang-houdbaar is? Ja, ook! Maar niet alleen. In het Engels gebruiken ze het woord sustainable. Wat eigenlijk 'volhoudbaar' betekent. Da's eigenlijk een beter woord. Volhoudbaar. Tot in het oneindige. For Ever And Ever! Een sprookje?
Denken dat de lineaire manier van leven zoals we nu doen oneindig is, dat is een sprookje. Sterker nog; voor het eerst in de geschiedenis van mensheid lopen we tegen de grenzen van deze planeet aan. Op zich een 'knappe' prestatie, maar ondervinden er meer en meer hinder van. De wegwerp-maatschappij loopt op z'n einde. 

Hallo cyclische maatschappij!

We zijn nogal gehecht aan spulletjes. Onze zolders puilen uit! Een deel wisselt steeds vaker van eigenaar op sites als Marktplaats of we geven het weg aan vrienden en kennissen. Da's al een stap in de goede richting. Maar hebben we nu echt allemaal een grasmaaier nodig? Of een sneeuwschuiver? Tegenwoordig kun je dit ook te leen aanbieden via spullendelen.nl. Weer een stap dichterbij! Want naast fossiele grondstoffen worden ook metalen steeds schaarser. Erg interessant artikel, maar slecht nieuws voor de gadgetini's onder ons... Geen (betaalbare) slimme telefoontjes, computers of AaiPets meer. Zelfs duurzame energie komt in de problemen!

Dus die techno-fix is van baan?
Pretty much! Mits we blijven weggooien. Maar als we het voor elkaar kunnen krijgen om onze benodigdheden zonder verlies van grondstoffen her te gebruiken, dan maken we een kans. Een cyclische economie met duurzame producten. Zie dit filmpje hieronder.

Wat hier ook ter sprake komt is 'eigendom'. Als je een wasmachine koopt, koop je het hele ding. En als hij onherstelbaar stuk is, dan moet je hem laten ophalen of wegbrengen naar de milieustraat. Vanuit daar wordt hij gerecycled (voor zover dat gaat) and that's that. Interessanter wordt het als je alleen de techniek (de wastechniek) koopt, maar het product blijft eigendom van de producent. Het dwingt de producent anders te gaan vormgeven. Geloof me, Apple of Nike worden niet echt gelukkig als je al hun afgedankte spullekes voor de hoofdingang dropt. Grondstoffen worden op die manier 1-op-1 hergebruikt of gecomposteerd. Afval bestaat dan (bijna) niet meer en kosten worden gereduceerd. Helemaal als het lokaal geproduceerd wordt. Dus de techniek zal ons toch redden? Dat ligt verscholen in de toekomst. Gewitutnooinie! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Samen komen we er wel. Stapje voor stapje, maar of elke stap ook de juiste is... Zo ook dit spelletje hieronder.  
  Als je de icoontjes in de juiste volgorde aanklikt bereik je Utopia! Een Japanse Utopia, wel te verstaan. Grappig aan dit spelletje vind ik het duurzame gehalte dat het in zich meedraagt. Ook hier is samenwerking de sleutel tot succes.
Hoe te spelen?
  • Klik op één van de icoontjes onderaan het spel.

  • Elke keer als je een icoontje aanklikt groeit de vallei.

  • Je 'wint' als alle icoontjes op 'Level Max' staan.

  • Je keuze hebben effect op hoe de vallei zich ontwikkeld.

  • Dus denk goed na over de volgorde.
Lukt het je niet om alle levels op MAX te krijgen?
Laat het me weten via een berichtje op facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...