maandag 5 maart 2012

De beer is los!


Dit wordt geen leuk blogje. Maar de koek is op, het spel gespeeld, de dikke dame zingt haar longen uit haar borst en dus mogen wij onze borst(en) nat gaan maken. Dit economische systeem is stervende, einde, kaput, stuk en niet meer te herstellen. Daar gelooft u niets van? Daar kan ik inkomen...

Bij dit soort berichten treedt een beschermingsmechanisme in werking dat hoort bij de eerste fase; ontkenning. "Onzin! Kan niet! Angstklopperij! Niet waar!" Voor degene die wel zitten op te letten; zij bevinden zich in fase 2; woede! "Het is niet eerlijk! Het komt door hen! Geef terug! Oh ja? Dat moet je eens in m'n gezicht zeggen!" Maar langzaam maar zeker merk je dat dat niet de verwachte uitwerking heeft. Welkom bij fase 3; machteloosheid. "Het heeft toch allemaal geen zin. Ik weet het ook niet meer!" Waarna we uitkomen bij fase 4; verdriet... "Boehoehoe... (snik)... Ik... (snotter)... Het is... Boehoehoe..." Goed, dat is eruit! En nu? Fase 5: acceptatie! "Ja, daar staan we dan. Het zal flink anders worden. Best eng. Het is zoals het is. Ennnn door!"

Ikzelf hang zo'n beetje tussen fase 3 en 5 in... Soms hard werkend om die volhoudbare wereld te helpen opzetten, waarna ik dezelfde dag kan terugvallen in fase 3, als het flink tegen zit om vervolgens uit te janken en de boel weer op te pakken! Het filmpje hieronder werpt mij terug in fase 3. What the hell was I thinking!!


Alle mogelijke beren zijn de weg opgestuurd!! Wat we ook doen, we zijn allemaal het haasje. Het heeft geen zin. Zaken worden niet beter, maar anders en in aantal gevallen slechter. De pijn komt eraan. Je kunt je verzetten, maar komen gaat ie...

Dat dat angstig is, is waar. Angst is niet per definitie slecht. Angst is angst en kan je verlammen, maar je ook naar ongekende hoogtes brengen. Op dit moment lijkt het mij beter om die angst onder ogen te zien, dan te blijven leven in ontkenning, want mensen, we staan voor een monster van een probleem. Zie de TED-talk van Paul Gilding.



Dus...
Zo staan de zaken ervoor. Not good. "Zeg Ray, wat is er gebeurd met dat halfvolle glas van je?"
Dat heb ik opgedronken. Het glas is nu gewoon leeg. Wel zo realistisch.
Wordt de soep dan echt zo heet gegeten zoals je hier schetst? Misschien niet, misschien nog veel heter, niemand die het met zekerheid kan zeggen. Maar de tijd van ontkennen is voorbij, wat politici en economen ook beweren. The game is up! Maar we waren dit spelletje al een tijdje beu.

Helemaal als je het nooit mag winnen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...