donderdag 3 mei 2012

Groen goud


Bij mij was het Rob van Hattum. Op mijn verjaardag op de top van de crisis van 2008 kwam zijn documentaire voorbij. 'Here Comes The Sun'. En daarna zat ik rechtop! "Dit ga ik behandelen bij RayRadio!", besloot ik. En van het een kwam het ander en nu, bijna vier jaar later, denk, adem, droom en zweet ik groen en duurzaam.

Iedereen heeft zo'n moment dat de hele boel op z'n kop zet. Dit klopt. Eens! Meedoen! Bij mij was dat dus documentairemaker Rob van Hattum. Hij is de 'schuld' van RayRadio, van Transition Town Breda, Get2Better en Breda DuurSaam. Allemaal door een documentaire. Ik heb hem kort daarop mogen interviewen in m'n radioprogramma. Maar hij heeft niet alleen 'Here Comes The Sun' gemaakt, maar ook 'Afval = Voedsel' over het Cradle-2-Cradle-principe, 'Cleantech: De schone toekomst' over Techo-fixers versus Treehuggers, 'Het land van zonnestroom en windenergie' en nog veel meer... Tegenlicht is Koning!

En zoals het een goede koning betaamt verscheen op Koninginnedag 'Groen Goud'... Over permacultuur en het vergroenen van oprukkende woestijnen en kaalgevreten gebieden. Weer door Rob van Hattum (Mag deze man een standbeeld? Dank u!) maar in samenwerking met cameraman en ecoloog John D. Liu.Ik ben geen onbekende in de wereld van duurzaamheid, permacultuur en dergelijke, maar van het 'Löss-Plateau' had ik nog nooit gehoord. Terwijl het gebied zo groot is als Nederland, heb ik begrepen... 2,5 miljoen lokale bewoners in de weer met scheppen en graafmachines. Kan je toch moeilijk over het hoofd zien, zou je zeggen! Nou, dus wel! Helemaal niets van meegekregen...

Maar wat daar, maar ook in grote gebieden van Noord-Afrika, is en wordt gerealiseerd is ongekend. Niet zozeer door de schaal, maar de betrekkelijke eenvoud van dit herstelplan. Uitgevoerd door en voor de lokale bevolking. Zij zorgen niet alleen voor een volhoudbare toekomst op milieugebied maar ook economisch gaat het hen vele mate beter. Een gouden zet!


"Hope in a Changing Climate" is the latest documentary produced by the Environmental Education Media Project (EEMP), an organization dedicated to placing ecosystem restoration at the center of the global discussions on climate change, poverty and sustainable agriculture.

Dus dank! Dank aan Rob, John en al die duizenden andere groene kennisdelers voor de vele 'eye-openers'. Die van mij stonden al wagenwijd op, maar besef tegelijkertijd dat ik nog maar in de brugklas zit... Een brugpieper! Een brugpieper die nog een veel te grote boekentas met onbelangrijke boeken meezeult, hahaha... Wist ik veel!

Blijkbaar niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...