dinsdag 20 september 2011

“Ons bin zûnig!"Nederlanders staan in het buitenland bekend als zuinig. Nou, vooral in België dan. Hoewel 'Going Dutch' in de VS zoveel betekent als 'ieder betaalt zijn eigen kostje'. Ook behoorlijk zuinig... Nou mensen, maak je borst of borsten maar nat, want tijden van weleer keren terug. De broeksriem moet opnieuw worden aangetrokken. En niet zo zuinig ook! Zeeuws Meisje (met ook een leuk hoedje); kom er maar in...De troonrede zal vandaag worden voorgelezen, maar is een formaliteit, want de miljoenennota was WEER uitgelekt. Hoewel uitgelekt; hij stond 'gewoon' online... Hoe dan ook; we moeten met z'n allen een stap(je) terug. Koopkracht-daling... Dat zagen we al aankomen, maar kunnen we dat ook?

Koopkracht-daling is slecht nieuws voor economieën die groei nastreven. Minder geld te besteden, minder groei. Ikzelf geloof allang niet meer in dat 'groei-verhaal', want we zitten al ruim aan de taks van deze planeet, maar dat terzijde. Maar minder koopkracht betekent dat we onze zuurverdiende centjes wijs moeten besteden. Maar aan wat? Een logische keuze zou zijn dat het gros gaat voor het goedkoopste van het goedkoopste, daar waar het kan. Niet op uiterlijk vertoon, maar op zaken die niet goed zichtbaar zijn. Zaken als eten en huishoudelijke apparatuur en zo. De buren moeten natuurlijk niet het idee krijgen dat het financieel tegenzit met de 'Van-der-Buurtjes'. Dus koopjes, aanbiedingen, twee-voor-de-prijs-zestien, hamsteren, laagste-prijs-garantie, kiloknallers en kopen in bulk. Met joker-stickers! "Zegeltjes erbij?" JOT!!

Maar hoe zat het ook alweer met 'goedkoop is duurkoop'? Nou, dat iemand anders bloed voor jouw koopje en met terugwerkende kracht jezelf. Nee? Eens kijken...
Een broodrooster voor 15,- euro kan natuurlijk niet. Ja, in Weirdoland, maar niet voor het echie. Iemand wordt hiervoor uitgeknepen. Goedkope zonnepanelen? Zelfde verhaal plus dat vaak ook de natuur een flinke douw krijgt.

Maar wat is dan de ECHTE prijs voor, ik noem maar wat, een spijkerbroek? Geen idee... In Nederland?Eurootje of 600,-, schat ik? Of ik een grapje maak? Nee hoor. Inclusief ziekenhuisopname, he! Want de ziektekosten die dat zandstralen van die Blue Jeans mee zich meebrengt zijn alles behalve grappig.

In de meeste gevallen kunnen we stellen (duurzame producten daar gelaten...) dat de duurdere versies niet veel beter zijn dan de goedkopere. Met dit verschil dat je betaald voor de naam. Een Gucci tasje voor 2400,- euro? Yeah right! Dan WIL je gewoon belazerd worden! Nou vooruit; de tas voor de tas is eco... De pest is dat dit economisch systeem botst met de leefbaarheid van deze planeet. Hoe schoner en duurzamer de producten, des te duurder ze worden. Niet echt handig in tijden van recessie. Er moet juist zoveel mogelijk worden gekocht en verkocht. Het liefst zo 'slechtkoop' mogelijk. Ging vroeger een TV 15 jaar mee, nu nog maar een fractie daarvan. "Och, hij was maar een paar honderd euro. Koop gewoon een nieuwe." En zo jagen we in record tempo al onze grondstoffen er doorheen en vervuilen we ons nest ergens anders. Richard Sennet: "Er is een wereld ontstaan die aangedreven wordt door het creëren van behoeften om te kunnen produceren, in plaats van het produceren op basis van behoeften." Maar het MOET anders stort dit systeem in elkaar. Of kan het ook anders?

Er worden wel stappen gezet naar een volhoudbare circulaire economie, but we're not quite there yet. Gelukkig begint onze Koningin ook langzaam maar zeker in te zien dat deze weg doodloopt en weigert het volk nog langer voor te liegen! "Koersvast in onzekere tijden... Welke koers?!"
De trendwatchters van De TrendRede zien wel een verandering van koers. Kijk, dit is interessant! Ik citeer: "Een nieuwe bevlogen groep laat oude systemen voor wat ze zijn. Ze gaan terug naar de basis van ieder systeem: de mens. Ze zoeken niet langer naar de grote gemene deler, maar naar de kleinst mogelijke schaal om bestaande problemen op te lossen."

De TrendRede kan je via deze link in zijn geheel lezen. En nog gratis ook...

Da's nog eens waar voor je geld!


3 opmerkingen:

 1. Je hebt me nog aan het lachen gekregen op deze trieste dag! Geweldig, die "treunrede" van Rob Wijnberg!!
  Ik heb vandaag geweigerd om ook maar iets van de prinsjesdag mee te krijgen, al die pracht en praal en dan op commando van Rutte vertellen dat we het zwaar gaan krijgen. De koningin had beter op de fiets aan kunnen komen, dat was nou voorleven geweest! Ik vond dat ik m'n tijd vandaag wel beter kon besteden. Bv. aan het lezen van de TrendRede, bedankt voor de link! Daar kunnen we tenminste wat mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessante link! En een heel goed stuk!

  Ik heb er wel vertrouwen in dat het allemaal goedkomt. In de vorige crisis zag je ook vrij snel dat er allerlei andere initiatieven ontstonden, bijvoorbeeld ondernemers die beginnende ondernemers gezamenlijk een startkapitaal (al dan niet in de vorm van geld) leenden. Geen bank voor nodig.

  Duidelijk is wel dat de tijd van de traditionele politieke partijen voorbij is. En hopelijk ook van de individualisering en alles is voor bassie...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Jolanda Blij dat je lekker hebt kunnen lachen. Alle dank aan Rob Wijnberg daarvoor. Inderdaad een geweldig stuk. Ook de TrendRede geeft de burger weer moed.

  @Valhalla. Inderdaad, elke actie heeft zo zijn reactie. Deze tijden schreeuwen om verandering. Die kwamen al in 2008 en meer zullen volgen, is mijn overtuiging. The good and the bad...

  Dank voor de reacties, dames!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...