donderdag 24 november 2011

De Doe-het-zelf-ersDat we ons in turbulente tijden begeven hoef ik u niet uit te leggen. Meerdere systemen kraken in hun voegen en we begeven ons nu al een tijdje in tijden van transitie. Deze verandering heeft, net als elke andere verandering tijd nodig om tot wasdom te komen. Toen ik me jaren geleden in deze materie ging verdiepen, waren de duurzame initiatieven op één hand te tellen. Nou, die tijden liggen definitief achter ons! Ik krijg nu bijna dagelijks nieuwe initiatieven binnen via Twitter. Meestal nog een-pittertjes, want de grote jongens en meisjes (met visie) zijn hier natuurlijk al langer mee bezig. Ook in Breda begint het te groeien!

Afgelopen dinsdag was ik op de duurzame netwerkborrel van CleanDrinks Breda in het Grand Theatre. Daar was van alles te horen, lezen en zien, maar wat we het meest is bijgebleven is de 'buzz'. En dat merk ik vaker bij duurzame of groene bijeenkomsten. Het broeit! Dat wil niet zeggen dat we er al zijn. Verre van zelfs. Maar meer en meer mensen zien in dat we ons op dit moment op een doodlopende weg begeven. Dan kon je twee dingen doen. Bij de pakken neerzitten of actie voeren. Sinds kort is er een nieuwe groep aan het op staan. Deze doeners gaan het gevecht niet aan maar blijven ook niet steken in lijdzaamheid.
Ze buigen niet meer mee. Ze stappen uit de situatie, herijken het innerlijk kompas en kiezen een eigen richting (bron: TrendRede 2012, must read!).

En het gebeurt! Ik zie het ontstaan en de energie die daarbij vrijkomt is gigantisch en besmettelijk. Het versterkt een gevoel van eigen kracht, van eigenwaarde, van wél het verschil kunnen maken. Je doet er weer toe. En als je deze doe-het-zelf-ers, met al hun verschillende ideeën en meningen, bij elkaar stopt krijg je prachtig vuurwerk.

Maar nogmaals; we zijn er nog niet. Vele zetten hun eerste voorzichtige stapjes, ander maken grote sprongen, maar allemaal zijn we zoekende. Naar elkaar, naar gelegenheidscoalities en naar de juiste weg vooruit. Daar horen de gebruikelijke botsingen bij. Het oude systeem is niet simpelweg inwisselbaar voor het nieuwe, maar zal moeten evolueren.

Daar bevinden we ons nu en ik geniet er elke minuut van!


3 opmerkingen:

  1. Mooie blog! Helemaal mee eens... Laat het vuurwerk maar beginnen zou ik zeggen ;) Ik ben er klaar voor :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel, Daantje. Maar niet stunten met dat vuurwerk, he! Hoewel... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. KARWEI Boskoop is de bouwmarkt van Boskoop en omstreken. KARWEI Boskoop heeft veel klanten uit Boskoop, Benthuizen, Waddinxveen en Alphen aan den Rijn. Maar bij KARWEI Boskoop komen ook mensen uit plaatsen zoals bijvoorbeeld Gouda, Zevenhuizen, Hazerswoude, Moerkapelle en Reeuwijk. KARWEI Boskoop is een fijne en prettige bouwmarkt met oog voor de klant. Bij KARWEI Boskoop verkopen wij ook vuurwerk. Wij hebben een groot assortiment aan verschillende soort vuurwerk. Variërend van knalvuurwerk tot vuurpijlen tot het mooiste siervuurwerk. Wij verkopen onder andere het merk Pro-Line en Asian Budget. Dit zijn merken van zeer hoge kwaliteit die, voor de verkoop, uitgebreid getest worden. Zo komt alleen het veiligste vuurwerk in de winkel! Ook verkopen wij diverse vuurwerkpakketten met divers vuurwerk zoals fonteinen en batterijen. Dan hebt u voor iedereen thuis wat leuks! Wilt u graag goedkoop vuurwerk? Bestel dan vroeg en maak gebruik van onze zeer scherpe actie prijzen. Zo betaald u nooit teveel! Dus woont u in de omgeving Boskoop, Vuurwerk Hazerswoude, Gouda, Moerkapelle, Benthuizen of Hazerswoude? Komt u dan vooral eens langs om te kijken in onze vuurwerkshowroom, of om spullen te kopen voor het inrichten of verbouwen van uw huis of tuin!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...