maandag 18 oktober 2010

Doodlopend kredietje...

HUH?! Wat nou weer? De Aarde op? Yep! De dag dat de aarde op was in 2010 is… alweer een tijdje  voorbij: 21 augustus. Als je bekijkt wat de planeet ons jaarlijks levert aan energie en grondstoffen en hoeveel we ervan gebruiken dat zien we dat de kloof tussen vraag en aanbod steeds groter wordt.


Zo lang de mens op deze planeet rondloopt was er steeds voldoende vis, hout, water, frisse lucht, landbouwgrond en alle andere hulpbronnen die nodig zijn om te leven. Door een combinatie van een snelle bevolkingsgroei (factor x 2,4 de laatste 50 jaar) en nog snellere consumptie per persoon (factor x 3 de laatste 50 jaar) zijn we steeds meer gaan gebruiken (bron: lowimpactman).  


Ofwel; we leven op krediet. Koop nu, betaal later. Ring a bell? Maar de laatste keer dat ik checkte was Moeder Aarde geen financiële organisatie. Hoewel... Als er één organisatie 'too big to fall' is, dan is dat onze planeet wel. Dus moet ze, net als onze banken, gered worden. Of we hier dan ook eigenaar van worden? Dat waren we al...


Maar hoe? De bevolkingsgroei een halt toeroepen? Minder consumeren of Moeder Natuur haar werk laten doen? Wat dat laatste betreft hebben Moeder Aarde en 'too big to fall-bedrijven' overeenkomsten. Beide trekken zich niet veel van ons aan. Eigen belang gaat voor alles. Deze planeet heeft gekkere dingen meegemaakt. She will be fine. Wij niet...


Dus om dit een beetje in goede banen te leiden, zal zowel de bevolkingsgroei alsmede het consumeren naar volhoudbare proporties moeten worden teruggebracht. Zodra het landen economisch beter gaat EN vrouwen zich kunnen/mogen ontwikkelen, blijkt het aantal kinderen per gezin in die landen af te nemen. Dus als het goed is, zou de bevolkingsgroei in landen als China, India en Brazilië in de toekomst moeten teruglopen. Maar kopen ze dan op krediet of zullen ze (ook de Aarde) sparen? 


Eerst maar eens het goede voorbeeld geven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...